Apa româneasca în China?

De ce nu?

Un pahar cu apa a fost, în 2007, primul meu contact concret cu lumea diferita a Chinei. Iar în momentul respectiv China chiar a fost diferita. Între timp globalizarea a umplut mult din prapastia pe care o ai de trecut tu, european, coborât din avion în estul Asiei.

Dupa primul zbor intercontinental si prima schimbare majora de fus orar din viata mea, drumul cu masina dintre Shanghai si Hangzhou a fost o lunga însiruire de reprize scurte de somn si imagini razlete cu case cu un stil ciudat sau cartiere cu blocuri de câte douazeci de etaje, stâlpi de înalta-tensiune ce sustin, îngreunati ca brazii sub omatul mare, zeci de cabluri, sosele suspendate si noduri de interconectare haotice si mult, mult, chiar foarte mult verde pe marginea autostrazii si în spatiul dintre cele doua sensuri.

Dar totul a fost ca un vis, într-o succcesiune de cadre luate la o viteza înnebunitoare. Asta mi s-a parut din cauza oboselii. În fapt, soferul nu cred ca a depasit vreodata suta. Pentru ca acelasi personaj a ajuns sa ma exaspereze alta data, mergând, pe aceeasi autostrada, fara vreun motiv anume, cu optzeci.

Am ajuns la fabrica si, dupa ce i-am zis secretarei “buna, io-s aia”, fatuca m-a îmbiat cu echivalentul local al pâinii si sarii. Mi-a întins un pahar de carton cu apa de la dozatorul din spatele ei. Mi l-a dat în asa fel încât sa apuc de margine. Într-adevar, mi s-a parut ca e cam calda, dar mintea mea încetinita de oboseala mi-a zis ca e din cauza temperaturii înabusitoare de care m-am izbit chiar de la iesirea din aeroport.

Norocul meu ca n-am tras o dusca mai sanatoasa, desi am fost tentata s-o fac, în dorinta de a ma racori. Ce mi-a intrat în gura a fost un lichid fierbinte, cu o tenta aspra, care nu semana cu apa decât prin faptul ca era transparent. Acelasi gust l-am gasit si la apa pe care am primit-o zilnic la hotel.

Poate ca m-as fi obisnuit mai repede cu apa chinezeasca daca Zhang Min nu mi-ar fi dat de la început Nutriexpress. Un amestec de lapte, probabil tratat UHT, pentru ca nu se tine la rece, cu suc de fructe, zahar si minerale. E racoritor, nevoie-mare, dar si hranitor. Am mai patit ca am baut unul de dimineata si m-a ajutat sa fac fata vietii pâna la prânz, fara alta mâncare.

În 2009 – 2010 lucrurile se schimbasera, deja. Am gasit în Tesco sifon la conserva. Adica la doza de 330ml. Era îmbuteliat prin Hong Kong si, daca pe o cutie de Coca Cola dadeai 1 RMB, adica vreo 50 de bani, pe una de Watson, apa chioara cu dioxid de carbon, dadeai 4 RMB. Dar totusi, nu era 20 RMB cat o sticla mica de Perrier.

Am crezut ca am gasit raiul pe pamânt când am dat în Metro peste San Benedetto, la pet de 1,5L. De cum, în Italia, la vederea marcii strâmbam din nas pentru ca, fiind în acelasi grup, stiam ca apa se ia din râu, dupa ce s-au clatit în el buzile câtorva orase, în China am luat-o ca pe apa dulce de acasa.

Cam astea au fost experientele europencei cu apa în China. Adevarul e ca acolo NU se bea apa de la robinet. Nu sunt sigura daca e ok si sa te speli pe dinti cu ea, dat fiind ca prin mucoasa bucala se absorb foarte usor tot felul de chestii. Târziu de tot mi-a picat fisa asta, dupa ce am vazut zile, ba chiar luni la rând, flacoanele de apa care-mi erau lasate si în baie. Dar faptul a fost deja consumat si nu vreau sa ma gândesc ca de acolo mi se trage ca azi îmi sângereaza destul de des gingiile.

Vineri seara i-am vazut la taifas pe Cristoiu si Jean Valvis, iar greco-elvetianul spunea ca vrea sa intre cu apa româneasca pe piata chineza. Chinezii nu sunt mari amatori de apa “sparkling” si asta a admis-o si nea’ Jean. Si nici nu cred ca si-a facut socotelile ca sa se axeze strict pe expatii din zona.

Desi are mai multe ape în portofoliu, probabil ca o sa intre puternic cu Aqua Carpatica, varianta plata si o sa mearga pe ideea de apa pura, ceea ce îi doare foarte tare pe chinezi, dat fiind bau-baul lor cu poluarea.

Iar tipul mai zicea o treaba: ca se bazeaza pe mimetismul chinezilor care, vazând prin filme ca americanii comanda la bar tot felul de soda, s-au apucat sa ceara si ei, tot mai des, apa cu bulbuci. Si aici tind sa dau dreptate nasului sau fin. Daca au ajuns sa treaca miresele de la straie rosii, aducatoare de noroc, la rochiile albe, îndoliate pentru ei, doar pentru ca au vazut asa în filme si reviste straine, nu vad de ce nu s-ar apuca sa bea si apa gazoasa.

Înclin sa pariez ca va avea succes. Cu gigantul Coca Cola în spate, va avea distributie asigurata, iar în China celor de la Coca Cola tocmai apa le lipsea din gama de produse. (Afirmatie valabila pentru acum 2 ani. Nu stiu cum s-o fi schimbat situatia între timp).

Sa nu va închipuiti ca si în China Coca Cola “rulz”. Sunt marcile lor foarte bine înfipte în piata si batalia se va duce la cu totul alte dimensiuni. Totusi, sanse de reusita sunt. NongFu Spring, producator de racoritoare a carui apa o gasesti atât în Mainland cât si în Hong Kong tocmai a trecut prin doua scandaluri nasoale anul trecut, când a fost acuzat ca în sucuri s-au gasit urme de arsenic, iar în apa, oua de viermi.

Ar mai fi de luptat cu hangzhouvienii de la Wahaha, al caror patron a fost vreo câtiva ani buni cel mai bogat om din China, plus toata gasca de producatori mai mici.

Totul e cum îsi va regla tirul pe axa calitate-pret si ce campanii publicitare îsi va trage.

Bookmark the permalink.

12 Comments

 1. Da`ce domne ei n-au apa buna? Sau e salcie?:D

 2. Ce aiurea e, aiurea rau situatia actuala, spuse la stiri ca Romania reprezinta peste 30 la suta din masa totala de apa minerala din Europa, la un asemenea procent eu zic ca nu ar mai trebui sa inportam apa minerala, cel putin nu asa mult…

 3. Daca noi avem de dat de ce nu? 🙂

 4. Avem de dat dc nu … apa de Dunare:))

 5. Dar noi la ce procent de apa minerala avem in Romania de ce facem importuri si nu exporturi ? EU zic ca e o paine buna de mancat .

 6. Avem asa multe izvoare cu apa nu foarte buna, ar trebui sa apreciam mai mult apa si sa nu o irosim.

 7. Izvoarele noastre sunt pintre cele mai bune din europa. Trebuie sa ne mandim cu ce avem.

 8. Macar apa sa exportam, ca la celelate suntem )

 9. Am vazut si eu apa romaneasca la bulgari, la sarbi si chiar in Croatia.

 10. Noi le dam apa ei ne dau numai porcarii

 11. Nu ma mira deloc. Apa noastra este una dintre cele mai bune si mai apreciate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud