Cât te costă să mergi în China

chinaM-a întrebat mai deunăzi Alina. Drept să vă spun, până acum nu mi-am pus problema. Eu am fost plecată să lucrez şi când mi-am găsit o fărâmă de timp, am tăiat-o scurt, să văd câte ceva. Aşa că niciodată nu mi-am luat în calcul anumite costuri, ca de exemplu cât îţi trebuie ca să ajungi acolo.

Dar întrebarea mi-a trezit curiozitatea şi, după o zi de căutări şi socoteli, iaca ce-a ieşit.

Dacă mergeţi pe varianta comodă, puteţi găsi aici tot felul de oferte de excursii organizate, pentru toate preţurile şi preferinţele. Vi le recomand dacă vreţi să vedeţi şi Tibetul, care e o regiune la care autorităţile chineze sunt mai sensibile şi se intră cu permise speciale pentru care nu mi-am bătut capul cum s-ar putea obţine.

Altfel, după calculul meu, ieşiti mult mai bine, mai lung şi mai ieftin dacă mergeţi pe cont propriu. Faţă de preţul agenţiilor, cheltuielile extra vă ies cam gratis.

Iar dacă mai sunteţi ca mine, genul de călător singuratic, ce nu are chef să stea la mofturile şi fiţele celor din grup, vi se potriveşte ca o mânuşă. Calculele de mai jos se referă la optsprezece zile petrecute în China, Mainland şi HongKong. Am ales varianta de transport cu avionul între oraşele mari şi trenul de mare viteză pentru Shanghai – Suzhou – Hangzhou. Toate preţurile le-am calculat în dolari, pentru că majoritatea siteurilor chinezeşti dau preţuri in moneda asta. Am considerat şi o medie de 50 de dolari pe zi pentru cheltuieli în care să fie incluse masa, intrarea la obiective si cumpărături de suveniruri, plus alte chestii interesante. Nu am socotit că aş face cumpărături de să vin de acolo cu bagaje care să mă cocoşeze ca pe o cămilă.
 

plecare destinatie zile de şedere distanta (km) pret avion durata avion pret tren durata tren pret hotel cost hotel cheltuieli zilnice
bucuresti beijing 3 460 50 100 150
beijing xi’an 2 1100 200 2 135 6 50 50 100
xi’an guilin 1 1500 170 2 100 28 50 0 50
guilin yangshuo 3 73 30 60 150
guilin shanghai 3 1500 210 2 90 24 50 100 150
shanghai suzhou 1 100 9 1.5 50 50 50
suzhou hangzhou 2 170 15 2 50 50 100
hangzhou hongkong 3 1400 170 80 160 150
hongkong bucuresti     580            
total   18   1790   25     570 900
total USD 3285
echiv EUR 2492

Pentru rezervări de zboruri interne, vă recomand elong.net. Acceptă carduri internaţionale, are preţuri super-ok şi vă emite bilet electronic.

Pentru rezervări de hotel, puteţi folosi cu încredere Agoda. Are cele mai bune preţuri pentru orice destinaţie din Asia. Diferenţa unei nopţi de cazare, faţă de altă agenţie de booking aţi putea-o folosi foarte bine pentru transportul de la aeroport în oraş sau o masă bună într-un restaurant chinezesc normal.

Beijing
Vă recomand să vă călcaţi pe inimă şi să vă luaţi din aeroport două excursii de câte o zi: una pentru Marele Zid Chinezesc şi una pentru Oraşul Interzis şi turul oraşului. O să aveţi ghid, prânz inclus şi vizite pe la nişte “făbricuţe” de jad, de mătase, de perle, la clinică de medicină tradiţională. Cu excursiile astea o să cheltuiţi în două zile bugetul uneia singure şi o să vă adaptaţi cât-de-cât la China.

img_2033

După ce v-aţi cazat, în prima zi, puteţi da o tură pe la templul Lama, iar în zonă e şi Colegiul Imperial. Luaţi metroul şi vă opriţi în Piaţa Tien’an Men, eventual ocoliţi Oraşul Interzis şi vă plimbaţi în parcul din spatele lui.

Xi’an
Armata soldaţilor de teracotă, pagodele, zidul oraşului vechi, cartierul musulman. Pentru impresii despre Xi’an, daţi o tură aici.

Guilin e punct de plecare pe râul cu peisajele care îţi taie răsuflarea şi tot ce mai poţi să zici e “China”. Presupun că merită să căutaţi obiective turistice şi aici.

yangshou

Căutând pentru Yangshuo, am găsit un loc de cazare care mi se pare interesant. Vedeţi aici.

Shanghai – plimbare printre zgârâie-nori în Pudong sau pe Nanjing Road. Zona veche Yu, concesiunea fraceză, Bund-ul noaptea. Acvariul din Pudong, urcat în turnul de televiziune sau în cea mai mare clădire din China (aia în formă de deschizător de bere).

IMG_7076

Suzhou – grădinile aflate în patrimoniul Unesco. Plimbare pe malul Marelui Canal Chinezesc

Hangzhou – Plimbare pe Lacul de Vest şi în jurul lui, Pagoda celor şase armonii, plimbare pe strada tradiţională HeFang, templul Ling Yin.

IMG_1778

HongKong
Insula Lantau, vârful Victoria, plimbare în Central, trecut cu ferry în Kow Loon, pieţele tradiţionale din Kow Loon, simfonia luminilor de la ora 8 (tot de pe malul Kowloon-ului)

IMG_4799

De mers în mai, când temperatura e trăibilă pentru un european de la paralela 45.

Alte informaţii utile:
Despre trenuri
Transportul în comun (şi) în China
Curs valutar în China
Ţepe în China

Bookmark the permalink.

11 Comments

 1. Ultima imagine e superba, dar in acelasi timp arata unde a ajuns China, comunista. Intrebarea mea(a unui copil care a prins 2 ani de comunism, fara a-l intelege pe propria piele) ar fi urmatoarea: oare noi sub comunism am fi ajuns la era actuala de comunism din China?

  • Mi-ai dat apa la moara si o sa-ti rapsund intr-un post intreg 😉
   Lucrurile sunt complet diferite.

   • Plus ca ultima poza e din Hong Kong, iar asta, asa cum e azi, e opera englezilor. E drept si chinezii au zgaraie-norii lor, dar Hong Kong e o alta lume. Dupa ce am stat in China trei luni, fara intrerupere, cand am ajuns in Hong Kong am simtit dintr-o data ca sunt acasa, chiar daca in jurul meu erau doar asiatici.

   • Astept atunci cuminte. 🙂

 2. Nu cumva s-a strecurat o greseala in dreptul costurilor zilnice? 3 zile in Beijing x 100$=300$.

  • Nu, e vorba de 2 nopti de cazare * 50$ = 100, plus 3 zile de cheltuieli * 50$ = 150. In total 250$

   E drept, ca poti sa gasesti hotel si de la 100$ in sus pe noapte, nu te opreste nimeni, in afara buzunarului propriu.

 3. Foarte interesant si destept calculat, ei ce bani folosesc? La ce lucrezi 😀

  • In China se folosesc yuani (sau renminbi – banul poporului, de unde si prescurtarea RMB). In Hong Kong sunt folositi dolari HK, iar in Macao – Patacas (MOP). Ambele sunt regiuni apartinand Chinei, dar cu regim special de administrare. Paritatea fata de euro e cam de 8 RMB sau 10 HKD si MOP.

   Sunt consultant pe niste softuri care gestioneaza tot ce se intampla intr-o firma, asa-numitele Enterprise Resource Planning.

 4. Te rog sa-mi spui daca este ok sa merg in China pe traseul scris de tine, la sf. lui iunie, prima parte din iulie!
  Care ar fi cea mai buna perioada?
  Foarte utila postare!

  • Perioada perfecta a in mai sau octobrie, nu prima saptamana. Atunci au chinezii liber si peste tot sunt puhoaie de oameni. Daca nu ai probleme cu caldura, e ok si iunie, inceputul lui iulie. Tine cont de cursul de schimb care intre timp s-a mai degradat. Deci e ceva mai scump. Eu socotisem la 8 rmb un euro. Probabil acum e pe la 7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud