Copchila are jucarie noua. Din China

V-am mai povestit eu acum un an ca am luat o planta din China, de n-am putut s-o bag în bagaj si am plantat-o la fabrica. Pentru reîmprospatarea memoriei, dati un click aici, ca nu musca. Cu alte cuvinte, e Michelia Figo, pe numele stiintific. La fel de bine e si Magnolia Fuscata, cunoscuta ca Banana Shrub printre gradinari, datorita parfumului florilor.

Poza e de saptamâna trecuta, pentru ca nu au fetele pace cu mine pâna nu îmi trimit în fiecare an proba vizuala ca a mai crescut. Cât or mai fi români pe acolo sau dintre cele cu care am lucrat. Pe urma o sa-l pun pe Dinevio la treaba, ca el a dat cu hârletul când am pus-o în parc.

Anul trecut am gasit-o în Franta, dar în bunul obicei occidental, tipii nu faceau livrari în Europa de Est. Nu-i asta o problema pentru mine. Înca lucram la italieni, asa ca am comandat-o sa vina la Fei, ba i-am luat si ei una, sa fie amintire de la mine, floare de la ea, de-acasa. Peste vara mi-a facut o floare. Roz si nu prea parfumata. În schimb, soru-sa din China a fost plina de flori crem si cu aroma de banana.

Am scos-o destul de sifonata din iarna, dar saracuta e o luptatoare si se chinuie sa supravietuiasca. Lucru care nu e valabil si pentru cea a lui Fei, pentru ca si-a dat obstescul sfârsit.

N-am gasit variante pe crem decât în State sau Noua Zeelanda si nimeni nu face livrari transoceanice. Dar am dat de seminte pe un site chinezesc.

Site-ul e în engleza, ceva gen Amazon sau Taobao. Daca va intereseaza… http://www.newfreeshipping.com Am comandat, am platit prin Paypal si mi-am luat gândul de la faza, zicându-mi ca oricum, vreo 10 dolari nu sunt o avere, chiar daca îmi trage chinezul tapa sau mi le confisca la vama pe motive fitosanitare.

Dar vinerea trecuta, dupa mai bine de o luna, mi-a venit tidula sa merg miercurea asta la posta din Micalaca (un cartier al Aradului, precizare pentru nearadeni). Pe tot drumul de la Timisoara la Arad n-am avut altceva în gând decât cum o sa ma descurc cu vama. Nu prea e chestie ortodoxa sa aduci seminte sau plante din afara Europei si sa n-ai documentele aferente. Nici nu stiu sa mint, asa ca, atunci când vamesul m-a întrebat ce am în pachet, i-am zis-o pe a’ dreapta, cu prisos de amanunte. Culmea, când mi-a dat plicul sa îl deschid, am vazut ca pe declaratia vamala a chinezului scria ca sunt jucarii.

Dar la cât de aiurea si imposibila i s-a parut vamesului treaba, nici nu s-a mai uitat dupa acte de provenienta sau certificate de sanatate a plantelor si alte alea.

Cica în fiecare ousor din asta sunt câteva seminte, îngrasamântul necesar si sol în care sa se dezvolte rasadul. La “manualul de utilizare” scrie ca se rupe capacul oului si se uda. Nu stiu cum o sa-l rup, ca pare o chestie ceramica. Ma gândesc ca probabil cingleza producatorului vrea sa spuna ca se ia capacul cutiei si se uda chestia din interior.

O sa ma distrez în weekend cu ele. În primul rând o sa dau jos sclipiciul care îmi rupe ochii, dar, deh, nu e treaba chinezeasca daca nu e colorata la modul tipator si lucitor. Pe urma o sa scot continutul unui ou, ca sa vad ce mai e înauntru. La prima aruncatura cu privirea am vazut doar paiele din gura ghiveciului si ca un fel de vata. Sper sa fie si semintele acolo.

Si sper sa mai si rasara ceva, ca de patesc la fel ca si cu semintele de goji, atunci aia o sa fie proba de dezumflarea elanului.

Edit 11 ian. 2013.
Pentru cei care mai ajung pe aici in cautare de Michelia Figo. Din outele mele au iesit cu totul altfel de plante. Din fiecare, altceva. Una a ajuns sa faca niste flori cam ca si galbenelele, pe celelalte n-am mai apucat sa le vad inflorite, ca a scapat maica-mea intr-o dimineata gainile si, dintre toate plantele din fata casei, doar in ele s-au impiedecat sa le manance.

Oricum, dupa aspect, toate care mi-au rasarit pareau sa fie niste plante anuale. Deci, nu merita sa va complicati cu cumpararea de seminte tip Kinder. Surpriza nu e tocmai placuta.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. E bine ca ai putut sa le aduci in tara. Bafta cu ele si sa creasca mari 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud