Turist în China – Cum sa nu iei tepe

img_5562 Sar putin de la serialul cu ce patesti la doctor în China. Pentru ca am avut azi niste musterii curiosi într-ale cumparaturilor din China si ale tepelor ce le poti încasa pe-acolo. Mi-am dat seama ca despre cumparaturi am un articol, chiar daca nu vorbesc exact de adus marfa ieftina sau haine si încaltaminte. Cam asta vrea românul, ca tot veni vorba.

img_1721 Despre tepe am scris mult, dar rasfirat. Cei care ma cititi de la început, ati vazut ca am învatat pe propria piele cum sa ma feresc de ele, pentru ca mi le-am luat din toate pozitiile. Pentru cei care trec pe-aici mânati de nenea Google, va pun o compilatie a articolelor în care am povestit cât de usor e sa pici de fraier în China.

Stiu cel putin un italian si un român care-si doresc sa bicicleasca pâna la Shanghai, dar în cele mai multe cazuri în China se ajunge cu avionul. Asa ca e bine sa stim ce ne asteapta pe aeroport. Dati click aici ca sa aflati.

Ca turist în China, tepele stau sa-ti sara în fata dupa fiecare colt. Dar sa presupunem ca am scapat fara prea multe aventuri din aeroport si ne îndreptam spre hotel. Ce poate fi acolo, mai ales pe vreme de iarna puteti citi aici si aici.

La fel de bine, tot în categoria “hotel” poate sa intre factura cu cheltuieli aiurea. Deci e indicat sa verificati cum a adunat “calculatorul” si daca totalul vostru corespunde cu cel de pe factura. Cum am patit-o eu, vedeti aici.

În timpul excursiei va puteti lovi de tot felul de tepari. Atentie la ce bani vi se dau rest. Dupa cum puteti citi aici, eu am luat ruble false în loc de yuani.

Atentie si la studentele care vor sa-si exerseze engleza si sa va invite la tot felul de restaurante, degustari de ceai, expozitii sau alte sindrofii. S-ar putea sa nu va ajunga banii cu care ati plecat de-acasa, când vine vremea sa platiti toata distractia. Eu am fost relativ norocoasa. Cum? Puteti vedea aici.

Si da, se iau tepe si la cumparaturi. De la preturi umflate pâna la falsuri pe bani multi, aveti de facut fata la tot tacâmul. Învatati aici cum sa va paziti.

Cum e cam greu sa iei doua tepe în acelasi loc, lumea se mai si deplaseaza. Pe strada mai sunt si hoti de buzunare. Nu foarte multi, dar merita sa-ti pazesti actele si cardurile. La un moment dat ajunsesem la o adevarata întrecere cu hotii: eu sa-mi blindez rucsacul si ei sa mi-l deschida. Vedeti aici cum.

Cât despre mâncare, mergeti prin restaurante unde vedeti ori animalul în cusca sau acvariu, ori sunt poze în meniu, chiar daca nu stiti din ce vietuitoare provine mâncarea. De obicei serpi, câini sau alte exotisme sunt rare si scumpe, asa ca va ghidati si dupa pret, daca nu e meniul în engleza.

Singurul lucru pe care nu ai cum sa-l deduci fara sa întrebi e daca o sa-ti ia gura foc. Pentru asta puteti folosi expresia “LA, BU LA?” Daca e “BU LA”, e de bine. Daca e numai “LA” si nu aveti tract digestiv rezistent, e mai bine sa renuntati. Unele feluri de mâncare pot contine la ardei iute cam cât puteti vedea aici. De obicei restaurantele cu meniu extrapicant au multi ardei iuti sau flacari în decor, dar nu e o chestie obligatorie. Asa ca mai bine întrebati

img_2143

Sa dea Dumnezeu sa ne reîntâlnim cu drag si la anul si sa avem parte de tot ce ne trebuie, plus sanatate!

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Sunt de luat in calcul aceste sfaturi daca ajung prin China. Felicitari pentru articol

  2. Pingback: Copii false de Iphone şi altele « ciufutozaurus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud