“cum se trece strada în china”

Asta e iar una dintre căutările de pe google cu care se ajunge pe blog.

Se trece cum trec chinezii. Adică, după ce nu a mai fost Zhang Min să mă ghideze, m-am băgat în grămadă şi am făcut ca şi ei. Când treceau, treceam, când stăteau, aşişderea şi eu. Am făcut asta până mi-am reglat tirul. Acum jonglez printre maşini, cu mâinile în buzunar. Te adaptezi. În timp ajungi să te comporţi ca un chinez, să gândeşti ca şi el. Am văzut că în ultima săptămână mi-a reuşit să mă şi târguiesc ca să ajung la un preţ de chinez în piaţa de noapte. Cu răbdare de chinez, China te schimbă.

Ajungi să simţi care maşină o să te lase să traversezi pe zebră şi de care să te fereşti. Taxiurile şi autobuzele au primit comandă de la împărăţie să oprească la trecerea de pietoni şi dacă e ordin, se respectă. Şi atunci opresc şi maşinile care nu au vizibilitate din cauza lor, iar, în timp, se va forma şi reflexul.

Cel mai mult m-am ferit de scuterişti, care, la drept vorbind, sunt o adevărată pacoste. Pe soare sau pe ploaie torenţială, mai ales la orele de vârf, formează râuri care inundă orice colţişor. Au benzile lor protejate cu tufe şi cu garduri de benzile pentru maşini, dar asta nu-i împiedică să se reverse pe şosea sau pe trotuar, câte unul, doi, ba am văzut într-o dimineaţă chiar şi trei pe două roţi. I-a oprit poliţaiul de circulaţie şi i-a dat jos pe cei doi care erau în suprasarcină, au traversat strada ca pietoni şi după cincizeci de metri s-au urcat înapoi şi şi-au continuat drumul.

M-am tot ferit de ei până mi-am dat seama că de fapt, având grijă de ei, au ei mai multă grijă de tine decât poţi avea tu. Credeţi-mă, au nişte reflexe… De multe ori m-am gândit că nu doar gândesc pe unde s-o ia ei, dar anticipează şi mişcarea pe care o faci tu sau locul unde o să ajungi, indiferent de eschivele ce le mai ai de făcut pentru a te feri de alţii. Şi mai au şi o încăţânare… Într-o dimineaţă şoferul care ne ducea la fabrică a făcut dreapta şi a tăiat calea unei scuteriste. Orice european normal la cap ar fi pus frână bruscă şi ar fi sărit de pe roţi. Ea a încetinit şi a luat curba odată cu microbuzul, până şi-a dat seama că dacă mai continuă în felul ăsta ajunge cu el în intersecţie.

Cât despre dotările scuteriştilor, ce mai încoace şi încolo. Băieţii sunt blindaţi. Măşti chirurgicale pentru iarnă şi zilele când poluarea se combină cu ceaţa, de ajungi să vezi ce respiri, pelerine care acoperă “om şi cal” pentru ploile diluviene care cad din cer destul de frecvent, ghidoane cu mănuşi pentru momentele când ar face ţurţuri la degete. Cucoanele mai au un mare fix: să nu le ardă soarele. Ca atare, chiar dacă le rupe căldura şi sunt în bluze fără mâneci, pe scuter îşi mai trag o cămaşă cu nasturii îndreptaţi înspre spate, care să le protejeze mâinile şi decolteul împotriva bronzării. În paranteză fie spus, toate cosmeticalele în China sunt cu factor de înălbire a pielii. E o adevărată obsesie feritul de soare. De primăvara, până toamna domniţele folosesc umbrela imediat cum ies dintr-o clădire. Am înţeles că eşti considerat “ţăran” dacă ai pielea mai închisă la culoare.

Am găsit pe youtube o mostră de trafic in Hangzhou. Probabil o să vă distraţi. Încercaţi să vă imaginaţi că sunteţi unul care trece strada în plină acţiunea care se desfăşoară acolo.

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Tot citesc blogul de mult, dar abia acuma scriu un comentariu. E un tafic nebun acolo!

    • E, intr-adevar. Urmeaza un episod despre soferii chinezi, numai sa imi gasesc timp de scris. Prima data cand am ajuns in China am spus ca nu as putea conduce in tara aia. Nu am facut-o pentru ca trebuie sa ai permis chinezesc, dar la o adica acum m-as descurca. Poate n-as nimeri eu din prima toate iesirile de pe autostrada, dar intr-un tarziu tot as ajunge la destinatie. Partea nasoala e ca am venit in tara si m-am trezit aproximand culoarea semafoarelor in chinezeste. Nu dau detalii, pentru ca asta va fi piesa de temelie a postului respectiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud