După-amiază la vila lui Guo

IMG_5397Vila lui Guo (Guo Zhuang) e un loc perfect unde să te retragi pentru o după-amiază liniştită, în momentul în care deja a ajuns să te exaspereze puhoiul de chinezi de pe străzi sau de pe aleile Lacului de Vest.

În primul rând, eşti scutit de îngrămădeală pentru că vila e într-o zonă nu foarte frecventată, situată între două puncte de interes turistic, aşa-zisele “scenic view”, cum le găseşti în ghidul oraşului. Nici nu e foarte vizibilă de la exterior, chit că staţia de autobuz e chiar la poarta ei. Prima dată când am căutat-o, am trecut pe lângă ea. Şi nu în ultimul rând, mai e şi faza că trebuie să plăteşti la intrare. Nu mult, 10 RMB, cam 5-6 lei. Dar ideea că în jur e plin de verde gratis se pare că pune oprelişte celor care sunt ieşiţi doar la o plimbare de duminică.

IMG_5408

Nu ştiu cine a fost Guo. Presupun că vreun bogătaş care a vieţuit in zonă la sfarşitul veacului al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea. E cea mai clasică grădină din Hangzhou, fiind construită exact aşa cum le place chinezilor: în spate cu deal/munte şi apă în faţă. Am aflat asta când am fost la Beijing, la mormântul dinastiei Ming. Când şi-a căutat loc de odihnă veşnică, împăratul a luat în calcul mai multe locaţii, dar niciuna nu i-a plăcut ca şi cea pentru care s-a hotărât, în cele din urmă. Numai că asta nu avea munte. Şi cum chinezilor nu le trebuie multe dacă nu e aşa cum e vrerea împăratului sau a marelui şef de partid, au făcut urgent un deal care să adăpostească imperialele rămăşiţe.

IMG_5423

Cu Guo natura a fost cât se poate de darnică. În faţa casei e Lacul de Vest şi, de parcă nu ar fi fost îndeajuns, mai are şi el două bazine mărginite de verdeaţă atent aleasă şi îngrijită, în care poţi să admiri crapi chinezeşti ce ţi se adună la picioare, de cum începi să le arunci firmituri în apă.

În funcţie de cum îţi arunci privirea, de pe malul lacului vezi fie cele trei pagode care se ridică în cele trei puncte cardinale, fie zgârâie norii care, la momentul fotografierii, erau în construcţie.

IMG_5412IMG_5415

În spatele casei încep dealurile ce continuă ceva mai încolo cu plantaţiile de ceai. Pe care ceai îl poţi savura în umbra pavilioanelor din grădină, dar o ceaşcă costă cât de patru ori intrarea.

IMG_5430

Poze la grămadă cu ce poţi să vezi la vilă şi în jurul ei.

De aici am luat-o spre oraş pe jos, pe malul lacului şi m-am bucurat să găsesc un loc de picnick pe gustul occidentalilor. Spun că m-am bucurat, pentru că nu mai văzusem aşa ceva până atunci, în China. Mi-am şi făcut planuri să strâng trupa într-o duminică şi să ieşim la ars grătare. Poate că aş fi putut să corup şi nişte chinezi să vină cu noi. Din păcate, băieţii de la service nu s-au mai nimerit în zonă o lungă perioadă. Pe urmă am plecat eu acasă, iar când am revenit farmecul verii deja trecuse.

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Spune-mi te rog, cat te-a costat per total o astfel de calatorie?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud