Pește pe rit chinezesc

peste chinezesc Am avut câteva zile libere și m-am hotărât să le fac părinților ceva mai ieșit din comun. Pește din ăsta am văzut des prin meniul restaurantelor în China și am mâncat la Shao Yan când m-a invitat la cină, acasă la ea. Tot de la ea știu și cum se face.

Teoretic, ar trebui să fie ceva de genul celui din poză. Prin Shanghai sau Hangzhou am vazut varianta cu un pește crăpat de-a lungul coloanei vertebrale, lăbărțat de să se întindă ca o pisică de mare și garnisit pe o jumătate cu ardei verde și pe cealaltă cu ardei roșu. Iute, în ambele cazuri!

De data asta am avut un crap nesimțit care n-a vrut să încapă cratița de fontă a străbunicii, așa că m-a supărat și l-am făcut bucăți.

Deci… se dă peștele cu sare și se lasă s-o absoarbă. Până aici, nimic anormal.

Luați domniile voastre vreo câțiva ardei verzi. Verzi, nu galbeni de umplut, pentru că nu au aroma necesară. Vi-i recomand pe cei grași, de California sau pe cei iuți, model mai mare, ce aduc a kapia. Dacă vi se par prea iuți, îi curățați de venele interioare.

Pentru un pește normal ar fi destui vreo patru ardei iuți, pe care să-i tocați. Mai tăiați vreo 3-4-5 căței de usturoi, în funcție de cât de mari sunt și de cum vă place gustul. Și încă o grămăjoară de ghimbir. La mine a fost cam un centimetru din rădăcina pe care o vedeți în poză.

IMG_2824

Puneți ulei într-o cratiță sau tigaie mai înaltă, de preferat neaderentă. Socotiți să fie cam vreo doi milimetri pe fundul ei și puneți-l la încins. După care puneți peștele cu partea cu pielea în ulei.

Odată cu peștele, împrăștiați usturoiul și ghimbirul în ulei.

IMG_2828

Când peștele e prăjit pe partea din ulei, fără ca usturoiul să se ardă, îl întoarceți, îl stropiți cu sos de soia, puneți ardeiul deasupra și turnați apă cât să fie până la nivelul peștelui. Acoperiți și lăsați să fiarbă câteva minute, până când ardeiul e pătruns de aburi.

IMG_2834

Asta mi-a ieșit mie. Dacă tot vreți să încercați minunea asta, mergeți la un supermarket și luați un pachet de tăiței de orez. Am văzut prin Cora, Auchan, Metro. Chiar și Profi, dacă nu mă înșeală memoria. Luați o mână, îi fierbeți în apă cu sare, îi clătiți în apă rece și îi turnați în zeama care rămâne de la fiertul peștelui.

IMG_2840

Ce să vă urez la ora asta? Poftă bună sau somn ușor?

Bookmark the permalink.

4 Comments

  1. Mai bine ne dai sa gustam!

    • Hm… zici tu ceva. Sa stii ca m-am gandit de cateva ori sa fac o intalnire a facebookistelor de TM la o chinezeasca. Tu si Rada imi sunteti tare dragi, chiar daca nu va stiu la fata. Si mai avem o cunostinta comuna care sigur n-ar refuza. V-ati cunoscut pe teme de profi de la Arhitectura. Atata doar ca e cam plecata din tara in perioada asta. Dar se intoarce ea!

      Ce zici?

  2. Normal ca vreau! Mai cu seama ca tot promiti ca ne intalnim: ba cu pomul, ba cu undita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud