Vântul galben

vantgalben2Zis şi vântul chinezesc, deşi de pornit, porneşte din deşertul împărţit cu Mongolia, aşa că nu se poate spune cu certitudine cui aparţin drepturile de autor. Se întâmplă o dată pe an, cam pe vremea asta, plus/minus vreo săptămână, două.

Imaginea e din 2010, de la o bază militară din apropiere de Beijing. Eram în Hangzhou, la 2000 de kilometri de capitală şi tot mi s-a umplut camera de praf rosiatic, fără să ţin geamul deschis.

Bine, nu de fiecare dată îşi face de cap la modul de mai sus, dar e destul că nisipul din deşertul Gobi se combină cu smogul din marile oraşe chinezeşti, iar vântul le ia la pachet şi le livrează până hăt-departe, în Japonia, coreenii fiind clienţi obişnuiţi.

E destul să vezi fotografia din satelit ca să-ţi dai seama că nu e deloc o glumă.

vantgalben1

Acu’ să nu credeţi că doar chinezilor li se întâmplă. Cam oriunde e un deşert, vântul ia nisipul şi-l poartă peste mări şi ţări. Bunăoară, Italia are parte de câteva ori pe an de câte o porţie de praf din Sahara.

Am stat într-o vară vreo trei luni cu maşina nespălată pentru simplul motiv că nu a fost nevoie. Aerul în Vittorio Veneto e aşa de curat că, într-o zi senină, dacă urci pe Visentin şi ai un binoclu la tine, poţi să vezi clopotniţele din Veneţia. Chiar şi puţinul praf care se strângea peste zi, era spălat de ploaia de la ora şase. Curios fenomen, că aproape puteai să-ţi reglezi ceasul după el. Norii care se strângeau de peste mare ajungeau spre seară să se lovească de scutul Dolomiţilor de a căror margine se propteşte oraşul. Vreo jumătate de oră trăgea o ploaie care să spele mizeria de peste zi, după care lucrurile reveneau la normal.

Ei, şi când ziceam că urmează să mă întorc acasă şi să mă laud ca nu mi-am spălat maşina decât după drumul de venire, într-o dimineaţă dau să urc în ea şi rămân blocată. Neştiind faza şi fiind bântuită de paranoia că italienii au ceva cu românii, prima mea bănuială a fost că cineva şi-a bătut covoarele peste maşina mea. Dar am aruncat o privire peste parcare şi mi-am dat seama că toţi păţiseră la fel. Abia după ce am ajuns la lucru m-au lămurit italienii cine – mai bine-zis ce – ne-a purtat sâmbetele în noaptea aia.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Din cate imi amintesc, si pe Discovery a fost un documentar interesant despre acest fenomen. O sa incerc sa-l caut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud