Numai ce m-au mâncat ieri deştele

… să iau la băşcălie 911 în postarea cu Domino Factor. Ce ţi-e şi cu intuiţia asta feminină. Data viitoare când mai aveţi de pariat pe vreun meci de fotbal, mai întrebaţi-mă şi pe mine. S-ar putea ori să vă pară rău, ori să nu vă pară. Altă variantă nu prea văd. Egalul tot în prima categorie se înscrie, pentru că eu joc doar cu victorioşii. (In my wildest dreams)

Ei, fraţilor, cum se învârteşte roata istoriei… Unde sunt poeţii, matematicienii, astronomii lumii arabe medievale? Gândiţi-vă că până la Renaştere de multe ori ne-au dat clasă. Ce s-a întâmplat cu civilizaţia asta? Nu îmi vine să cred că sălbaticii de azi sunt urmaşii lor. Mai repede sunt triburi ridicate din deşert şi evoluate la nivelul la care am fost noi în perioada Inchiziţiei.

Problema e că noi dădeam la vremea aia cu sabia. Ei pot da foarte uşor acum cu ceva de mii de ori mai distructiv. Cumva e aiurea toată treaba şi nu e echilibrată deloc. Atunci când au început, anul trecut, revoltele în Tunisia şi Egipt am sperat că au ajuns şi popoarele arabe la un moment de ridicare a capetelor şi că va fi un moment ca cel din 1848 din Europa. Încă mai sper!

Vroiam să încep cu “Allah hu Akbar”, luată la vale de spiritul evenimentelor. Nu mi se pare corect, iar asta o zice creştina din mine. Recunosc, cu anumite aspecte sunt cam radicală şi de nicio culoare politically corectă.

Eram în Italia, chiar înainte de Crăciun, cu vreo trei ani în urmă. Într-o zi tipa cu care lucram mi s-a plâns că Primăria din Vittorio Veneto s-a gândit să nu mai organizeze în centrul oraşului tradiţionala iezle. Pe motiv să nu se simtă necreştinii lezaţi. Că e trist, dar trebuie şi ei înţeleşi şi pe undeva e şi ea de acord. Tot ce mi-a putut ieşi pe gură şi care a supărat-o a fost că nu sunt normali.

Păi, stai puţin. Cum adică? Şi asta e valabil pentru orice imigrant, indiferent c-o fi arab, chinez sau român, ajuns nu contează în ce ţară. Intri tu, străin, la mine în curte pentru că ai găsit uşa deschisă. Te-am primit şi ţi-am dat de mâncare şi ne-am înţeles să-mi deretici poiata, iar eu te plătesc pentru asta. Cu banii respectivi fiii tăi pot învăţa în aceleaşi şcoli cu ai mei şi din momentul ăsta şansele lor sunt egale, succesul unuia sau altuia ţine doar de cât de sârguincioşi sunt. Îţi respect tradiţiile, dar nu mă obliga să le schimb pe ale mele, pentru că nu e cinstit. Poarta am lăsat-o deschisă şi poate să intre oricine prin ea. Dar dacă la mine în curte nu joci după regulile mele, ba mai vrei să mi le şi schimbi, poţi foarte bine, ba nu , nu poţi, eşti rugat s-o închizi de dinafară.

Punct.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud