Gata cu cârtiţele

Sunt nişte animăluţe atât de drăguţe, de pufoase, de catifelate, de-ţi vine să le iei în braţe şi să le zmotoceşti până nu mai ştii de tine, dar de asta nu-ţi poţi da seama decât după ce le-ai tras o sapă-n cap.

cartita1

Ştiu că sună ca naiba de sadic, dar cam aşa-şi protejază ţăranul holda de muşuroaie şi aşa s-a întâmplat şi la mine în grădină ani la rândul.

Am încercat varianta ţăruşului cu ultrasunete, ba cu baterie, ba cu celulă solară, dar nu a mers. Pe lângă că nu a fost nu ştiu cât de eficientă, investiţia şi-a dat obştescul sfârşit în mai puţin de un an.

Recent am auzit de o plantă, Euphorbia Lathyris, care le îndepărtează. Din păcate, nu am putut să fac rost de ea în timp util.

euphorbia-lathyris-moleplant

Nici Fritillaria Imperialis nu le e pe plac. Asta deja am verificat-o. Numai că se înmulţeşte atât de lent şi piere aşa de uşor că, de vreo zece ani, numărul plantelor pe care le am rămâne relativ constant.

fritillaria-imperialis-native

Azi am luat de la Dedeman o chestie. Nu m-am uitat ce e, pentru că nu am avut ce alege. În mare am ştiut că e vorba despre ceva care se introduce în pământ, eventual în galerii. Am dat 70 de lei pe ea, pentru că e plină grădina de movile şi invazia continuă, de riscăm să se ducă pe apa sâmbetei lucrul de o primăvară întreagă. Al părinţilor, că eu sunt doar vizitator de weekend.

Acasă, am citit că e vorba de nişte pietricele de lavă îmbibate cu uleiuri. E o chestie atât de logică, de acum stau şi mă cuget cum de n-am fost în stare să mă las lovită de inspiraţie să fac aşa ceva. E la mintea cocoşului că dacă nu se pot servi de ochişori, au un simţ oflactiv extraordinar de dezvoltat şi se pare că nu le place să aibă de-a face cu mirosuri puternice.

Aşa că:

Pentru că în perioada de iarnă, în fiecare zi aruncăm circa două găleţi de zgură, înlocuitor perfect pentru lavă, pentru că e poroasă şi absoarbe.

zgura

Şi pentru că îmi cresc în grădină şi Lavanda Officinalis

levantica

Şi Salvia Officinalis

salvia

O sa toc o mână de frunze de salvie şi vreo zece căţei de usturoi. O să amestec şi o mână de flori de levănţică, o să le pun într-un borcan pe care să-l pot închide ermetic şi o să torn peste ele ulei până o să le acopăr. După aia o să le ţin vreo lună la macerat, la lumină şi o să le agit în fiecare zi.

După care o să strecor maglavaisul, o să pun zgură mărunţită şi, după ce o să se îmbibe bine-bine, o să “plantez” pietricelele pe lângă garduri, pe la douzeci de centimetri adâncime.

O să vă dau de ştire dacă a avut efect. Din păcate, trebuie să aştept să înflorească levănţica.

Bookmark the permalink.

3 Comments

  1. Stiu ca o matusa a avut niste probleme serioase cu un grup de cartite si a gasit o rezolvare prin nu stiu ce aparat cu ultrasunete.

  2. Porcarie mare aparatul. Nu mai faceti reclama!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud