An American Traditional

Sau cel puţin asta presupun, pentru că nu am mai văzut până aici aşa ceva.

Îmi place să ajung la firul ierbii, cum s-ar spune. Dacă sunt într-un loc, să îi găsesc esenţa. Prin Chicago sau alte aglomerări dintr-astea urbano-capitaliste e destul de greu, spre imposibil. Lumea e adunată recent din toate părţile Pământului şi totul e o amestecătură. Şi, probabil, cum sunt o naţiune aşa de tânără, “autentic americane” pot fi numite doar peisajele.

mar in caramel 1

Văzusem chestiile astea prin supermarketuri sau alte magazinaşe mai mici dar nu le încercasem. Luasem înainte tot felul de prostioare dulci, să văd ce să le duc părinţilor şi colegilor şi fusesem destul de dezamăgită. Aşa că nu m-a tentat ideea să dau între şapte şi cincisprezece dolari pe ceva tras în ciocolată, care să nu-mi placă şi să-l trimit la gunoi.

Dar în ultima zi de lucru s-a făcut, la firmă, târg de Halloween. Fiind ţinut în cantină, la amiază am trecut şi eu printre mesele pline cu jucărele, dulciurele, cărticele, etcele. La plecare a trebuit să trec din nou printre ele, că mi-au fost în drum. M-oi fi uitat eu mai altfel la masa cu pricina? Cine ştie! Cert e că m-am trezit că tipa de acolo a fugit după mine şi m-a întrebat.

– Hei, eşti din România?
– Da, i-am răspuns.
– Uite, un cadou de la mine. Şi mi-a întins o pungă cu globul de ciocolată, cu băţ în coadă. Surpriză plăcută, ce să spun. Şi la fel de sincer cum mi-a fost oferit, am mulţumit şi eu pentru el. Şi i-am urat sărbători de-ale lor fericite.

mar in caramel2

Mi-am zis că o să-l duc acasă, să-l împart cu părinţii. Ceea ce s-a şi întâmplat, numai că abia azi. Pentru că am uitat de el. L-am găsit într-o pungă cu alte dulciuri. Înainte mă documentasem ce ar putea fi în învelişul maro şi azi m-am enervat când am dat de el. Pentru că înăuntru e un măr crud, a cărui coadă se scoate şi în locul ei se înfige băţul cu pricina. Ştiind că a stat o săptămână la temperatura camerei, cu ciotul ăla de lemn în el, m-am gândit că totul o fi o amestecătură de putregai dat în fermentaţie.

Surpriză. Înauntru, mărul a fost ca luat de pe creangă. Se pare că glazura de caramel care îmbracă tot fructul, inclusiv “rana” de la coadă, îl conservă. Explicaţia pe care o găsesc cea mai la îndemână e că glazura e fierbinte când se înmoaie fructul în ea şi omoară toate bacteriile care mai târziu ar porni fermentaţia şi ciupercile care ar da mucegaiuri.

mar in caramel3

Abia peste caramelul de câţiva milimetri a fost trasă ciocolata. Şi ciocolată aromată, nu din aia cu gust de plastic. Pe urmă a fost şi ea dată prin nişte nuci şi alune crocante şi buuuuuuuneeeeeee….

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud