Balșoi

Azi vă povestesc, cu exemple, despre cum îi place rusului, indiferent că e vlădică sau opincă.

IMG_3110

Câteva crâmpeie din ce am văzut, în zi de primăvară, până-n… momentul în care m-au lăsat picioarele.

A fost destul să mergem la primul metrou ca să ne dăm seama de dimensiunile Moscovei. Prima scară rulantă pe care am apucat-o ne-a coborât vreo nouăzeci de metri, pe o înclinație destul de nasoală, de la un moment dat am avut impresia că lumea din jurul meu începe să se învârtească.

ScaraMetrou

L-a ieșire n-am nimerit stația pe care mi-a recomandat-o Oleg ca să ajungem în Piața Roșie. E destul de nasol pe aici. Stații supraetajate care comunică între ele și cu alte stații prin tuneluri prin care o iei apostolește la picior, o grămadă de ieșiri dintr-o stație care te pot duce la sute de metri unele de altele. Ce m-a enervat în Hong Kong, că ajunsesem să petrec mai mult în punctele de interschimb decât pe stradă, e joacă de copil pe lângă harababura din Moscova. Bașca faptul că totul e în rusă și fără o hartă a locului care să-ți explice încotro te îndrepți. Nu cunoști străzile, ești fiul ploii. Degeaba știi să citești caracterele chirilice. Umbli de hăbăuc să găsești locul spre care credeai că te îndrepți.

Dar așa am ajuns să văd Balșoi Teatr, exteriorul. Într-adevăr, impresionant!

BalsoiTeatr

Puțin după catedrala Vasili Blajenîi au trecut pe lângă noi două limuzine albe. Dintre care cea mai împodobită, probabil și cea care conținea mireasa, era nu mai puțin de un Hummer.

IMG_3118

Și pentru că „marele” nu e îndeajuns și trebuie să existe un superlativ, s-a născut categoria „țar”.

Din asta fac parte tunul-țar și clopotul-țar, adică cele mai mari din lume. Le-am văzut azi, în Kremlin. Tunul n-a funcționat niciodată, tocmai pentru că e prea mare. Și nici clopotul nu se simte prea bine, pentru că are o bucată bună ruptă din el.

tun-tar

clopot-tsar

O chestie „țar” care, însă, le-a ieșit rușilor este bomba cu hidrogen pe care au detonat-o peste Novaya Zemlya, în 1961. Nici până atunci și nici după, nimeni nu a mai trosnit dintr-un foc echivalentul a cincizeci și șapte de megatone de TNT. Când au făcut-o rușii, americanilor li s-a părut că a fost cutremur dincolo de Cercul Polar.

Dacă vreți mai multe detalii, inclusiv ciuperca exploziei, sunt o grămadă de filme pe youtube. Mie mi-a plăcut cel mai mult ăsta.

Am înțeles că o machetă a bombei, scară 1:1 poate fi văzută la un muzeu de tehnică militară, aici, în Moscova.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud