Caorle

Ieri am gatit ton pe gratar si cartofi cu rozmarin. Bucatarind eu alene, pe lânga oale, cam când a început pestele sa se prajeasca si cartofii sa se rumeneasca în cuptor, m-a lovit peste nas un miros ce m-a teleportat în urma cu cinci ani, pe o straduta din Caorle.

2007 a fost un an interesant pentru mine. Primul drum cu masina în Italia, vâjâind în fiecare sfârsit de saptamâna pâna unde reuseau rotile sa ne care. Am fost o trupa interesanta, toti tineri, asa cum n-o sa ne mai strângem niciodata.

Pe urma a venit toamna, prima plecare în China, cinci saptamâni dupa care am povestit tuturor ca daca as mai fi stat una, mi-as fi pierdut mintile. Dar a prins bine încalzirea pentru ce a urmat în 2009 – 2010.

Dupa care a venit noiembrie, al doilea drum cu masina în Italia, moment când a intrat si Ilie în scena si dupa câteva luni si gramezi de patanii împreuna s-a înfipt printre putinii prieteni de cursa lunga. A venit si accidentul, de am ajuns sa trimit masina cu tirul, iar eu sa ma întorc cu avionul când s-a terminat delegatia.

Weekend-ul la Caorle a fost primul din vara de pomina. Numai ce-mi luasem mândrete de Canon IS2, chestie destul de misto la vremea aia. Ca sa împac capra de mine, pe care o mâncau copitutele sa-si probeze jucaria, cu verzele colegilor, care trageau sa fie udate cu apa de mare, am ales statiunea asta pentru ca e o asezare traditionala si nu foarte aglomerata.

Turnul e aplecat “pe bune” ;).

Nu ca nu-mi place sa stau la soare, faza e ca nu rezist. Si atunci, mi-am lasat trupetii la plaja, iar eu am luat-o la tropaiala, dupa poze.

Câteva dintre ele sunt si în galeria de mai jos.

Unde mi-am lasat masina? Ei, asta era o chestie-beton. De câte ori îl aveam companion pe Adi, zis Drujba, zis Router, zis Il Fenomeno, era imposibil sa nu gasesc loc gratis. Daca unul singur era liber în tot orasul unde aterizam noi, parca era facut sa trecem pe lânga el, iar Drujba sa îl ocheasca.

Am uitat ceva? A… retetele de la care am plecat.

Tonul se ia din magazin. Din pacate la noi trebuie sa iei tot animalul, pentru ca nu e ca la italieni, sa iei doar halca de carne. Dar se portioneaza si restul se baga la congelator, întru utilizari viitoare. Cam patru la numar, pentru o familie normala.

Cel ramas de caruta se feliaza, se da cu condimente si se trânteste pe gratar. Nu se arde prea tare, ca sa ramâna suculent.

Cartofii – e indicat sa fie noi – se taie cuburi destul de mari, se arunca într-o tava si se presara cu frunze de rozmarin si sare, peste care se mai pune si ceva rozmarin pudra, din pachet, daca va place o aroma mai intensa. Se stropeste cu ulei de masline. Nu din cel extravirgin. Ala e pentru gatit la rece, pentru ca la temperaturi mari devine toxic.

Se pune apa, cam pâna la jumatatea cartorilor, se acopera cu o folie de aluminiu si se dau la cuptor. La un moment dat se scoate folia si se lasa sa se coaca în putinul ulei care a ramas dupa ce s-a evaporat apa.

Iar va urez pofta buna.

Bookmark the permalink.

9 Comments

  1. Suna bine, pare simplu si sigur este delicios 🙂 Ce bine e cand mai furi cate o idee de la cineva ! Iar fotografiile sunt superbe!!!

  2. Minunate fotografiile. Recunosc ca te invidiez putin.

  3. Arata divin! Cred ca am gasit loc de vacanta pentru la anu’ daca nu chiar asta

  4. Suna bine! Sa stii ca eu am gasit la noi ton taiat bucati, la Real.

    • @ Dan. Am trecut si azi prin Real si mi-a trecut cheful de ton. Aveau file, dar 1 kilogram costa cat am dat pe tot pestele, in urma cu doua saptamani. Am zis “pass” si am ales un crap.

    • Au niste preturi la peste in Real incat nici n-ai mai manca…cel mai bine ar fi sa iei direct de la ‘sursa’, noi asa procedam si scutim destul de mult.

      • @ Laurentiu

        Pai, da-mi o sursa de ton in Romania si o sa-ti fiu vesnic recunoscatoare. Ca asa, crap, mai prinde si taica-meu la balta. Cam 1-2 pe an.

        Lasand gluma la o parte, am inteles ca la Metro sunt preturi mai bune. O sa incerc. Totul e sa-mi aduc aminte sa iau legitimatia cu mine.

      • Direct de la sursa adica de unde? Chiar as vreau sa gasesc un loc de unde sa iau peste proaspat si la un pret ok.

  5. Invidie! aceasta este o avendura adevarata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud