Trento

Mi-au venit în minte tot felul de titluri fornăitoare, dar până la urmă m-am hotărât s-o spun scurt și răspicat.

Am trecut prin Trento în noiembrie, 2007. Mi-a fost în plan s-o fac, pentru că un fost coleg pozar mi-a lăsat de înțeles că orașul se pretează la tras în obiectiv.

31TrentoPiazzaDuomo.JPG

Sincer, nu am fost prea pregătită să-l înțeleg pentru că nu mi-am citit lecția înainte de plecare. La drept vorbind, nici nu am știut că nu e în Veneto. Abia când mi-am calculat cu google maps câți kilometri am de condus, mi-am dat seama că trec în altă regiune. Alegerea momentului a fost scurtă. Eram în delegație, urma să vină iarna și aveam de circulat prin munți, așa că n-am mai stat pe gânduri. Mi-am socotit că dacă nu chefuim toată noaptea de vineri și plecăm la drum la o oră decentă, ne ajunge o sâmbătă să vedem ce e interesant și să mai venim și înapoi.19PassoSanBoldoToTrento.JPG

Așa că am plecat la fotografiat cu încă vreo trei trupeți în mașină, am trecut Prealpii pe la San Boldo, am lăsat în urmă Feltre și ne-am continuat drumul spre nord.

Abia pe măsură ce m-am apropiat și am văzut tot mai des graffiti cu Trentino Libero, mi-am dat seama că lucrurile stau altfel.

SanBoldoDe ce sunt așa, am înțeles după ce m-am întors și i-am întrebat pe italienii mei de ce “Trentino Libero”, de ce polițaii au caschete de parcă ar fi de la Londra și de ce n-am văzut picior de carabinier, în tot orașul. Pentru simplul fapt că Trentino-Alto Adige sau Sudtirol, pe nemțește, e stat în statul italian, regiune autonomă în care italiana e limbă oficială doar de formă, dar unde nu prea îți găsești de lucru dacă nu vorbești și nemțeasca. Și, la fel ca și surata ei Friuli Venezia Giulia, la fel de autonomă, acordă o serie de facilități locuitorilor. Probabil pentru a nu le veni idei separatiste sau alipiste de țările vorbitoare de limbă germană, cu care se învecinează.

20ToTrento.JPG

22CastelnuovoToTrento.JPG

Orașul, în sine, e destul de pe stil italian. Înclin să cred, din pozele văzute, că Bolzano o aduce mult mai bine a burg german. Cît despre Trieste, ăsta e austriac, pur-sânge. O să urmeze un episod și despre el.

IMG_2241

Trento are o bijuterie de centru vechi pe care merită să-l străbați la pas mărunt, pe fiecare străduță. Un castel foarte interesant. Păcat că n-am reușit să-l vizitez. Ne-am înpiedecat în șase euro, cât era biletul de intrare. Că tot veni vorba, țineți minte un sfat de la mine. Când aveți chef de vizitat, nu plecați la drum cu români care sunt la muncă în zonă. În viața mea n-am văzut specie mai zgârcită. Da, și eu făceam parte dintre ei, dar între timp mi-a mai trecut.

25TrentoCasteloBuonConsiglio.JPG

32TrentoPiazzaDuomo.JPG

36Trento.JPG

33TrentoPiazzaDuomo.JPG

IMG_2254

Dar sper să mai am ocazia să revăd orașul, acum cu alți ochi și altă minte. Nu de alta, dar am descoperit în zonă o chestie foarte interesantă și n-aș vrea s-o ratez. Căutați pe google-poze “piramidi di Segonzano” și o să-mi pricepeți entuziasmul.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud