Rodriguez

rodriguez Sau cum să fii rock-star fără să ai cel mai mic habar. Să trăiești la limita sărăciei, iar la capătul celălalt al Pământului să fii mai popular ca Elvis sau Rolling Stones.

Merci, Vlad, pentru că mi-ai adus, azi, povestea lui. În seara asta nu m-am putut abține și am văzut și filmul. E de privit! E Oscarul de anul trecut la sectiunea “documentare”.

În 1970 un producător îl găsește într-un bar, cântând o muzică pe care o apreciază peste cea a lui Bob Dylan. În doi ani îi înregistrează două albume cu care toată lumea spera să dea marea lovitură, dar americanilor numele de Rodriguez le sună prea latino ca să cumpere discurile. Așa că, exact cum cântase premonitoriu într-una dintre piese “mi-am pierdut jobul cu două săptămâni înainte de Crăciun”, fix cu două săptămâni înainte de Crăciun, totul a fost retras de la vânzare.

Au urmat douăzeci de ani în care a trudit din greu, zilier la demolări și renovări, trăind de pe o zi pe alta.

Și, în toată vremea asta, unul dintre puținele discuri vândute în State a ajuns în Africa de Sud, în mâinile unor tineri care l-au copiat și l-au dat mai departe altor tineri.

Care tineri s-au recunoscut în versurile cântate de omul despre care nu auziseră până atunci și despre care nici nu au putut să afle nimic. Apăruse din neant și nu i se putea găsi urma, dar ideile lui au prins în masa celor care făceau front separat politicii de apartheid.

În cei douăzeci de ani i s-au vândut constant sute de mii de discuri, presa care nu a dat de el l-a dat sinucis, regimuri politice s-au schimbat și viața a mers înainte cu generații care-l ascultau. Pâna în momentul în care doi fani au încercat să afle, totuși, cum a murit eroul lor.

Restul îl puteți vedea în Searching for Sugar Man

Iar aici puteți asculta cele două albume.

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. A venit perfect articolul tau pentru ca m-ai facut sa-l redescopar! Albumele astea doua vor rula toata seara in difuzoare 😀

    • Alexandru, eu tie ti-am promis de o gramada de vreme ca o sa povestesc despre Castel Brando. Mai am de trecut un hop si daca totul o sa fie bine, o sa ma reapuc iar de scris. Si promit ca o sa incep cu tine.

      Vezi daca nu te-ai virusat. Tot imi hackuie un imbecil blogul si azi pe la 9-jumate, seara, iar mi-a facut pustiul de bine. Acum l-am reparat si pana data viitoare e safe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud