America-i doar pân’ la ușă

US embassy
De la Otopeni la ambasadă nu-ți trebuie nici măcar un sfert de ceas.

Dar înainte de asta trebuie să iei un taxi. În aeroport am văzut că sunt două variante: rapid sau la comandă.

După experiența din Moscova, când am plătit diurna pe două zile să mă duc cu taxi la stația de metrou și după câte auzisem despre rechinii de Bucale, mi-am zis să nu risc. Am urcat frumușel la etajul 1, unde am găsit vreo trei automate de pe care mi-am putut alege firma care mi-a mângâiat cel mai tandru inspirația. Am rămas uimită să văd că, în București, tarifele sunt undeva la jumătate față de Timișoara. Așa că, bănățeni, să nu vă mai aud că nu vă rentează. N-aveți nici pe departe blocajele de trafic în care bucureștenii își ard benzina degeaba.

Buun, automatul mi-a scos un tichet cu indicativul taxiului și minutele în care trebuie să ajungă. A venit, am dat tichetul și cam în douăsprezece minute am ajuns la ambasadă.

US embassy

A trebuit să trec prin culoarul de policarbonat de pe trotuarul de peste drum. Acolo un nene mi-a scanat programarea, mi-a trântit un sticker cu cod de bare pe spatele pașaportului și m-a trimis înăuntru.

La poartă am trecut prin detectorul de metale, mi s-au scos din rucsac telefonul și cheile de la mașină și mi s-a dat pentru ele un card. Rucsacul l-am lăsat pe alt raft, de unde urma să-l iau la plecare. Am avut voie să intru în ambasadă doar cu hârtiile și bani. La ce bani, dacă eram cu toate plățile la zi? Păi, dacă nu e ok poza din programare, în incinta ambasadei e un automat care te rezolvă pentru 15 lei. Jucăria nu dă rest.

La mine nu a fost cazul, dar au mai fost persoane care au avut nevoie s-o comită.

Nu știu cum să vă spun, dar în momentul în care am trecut de detectorul de metale, lumea a devenit prietenoasă. Am ajuns în ambasadă, unde am dat peste alți doi oameni de la pază. M-a luat unul dintre ei, s-a uitat pe documente, mi-a luat bon de ordine și m-a rugat să ocup loc pe sală. Nu a contat că era puțin trecut de opt și eu am avut programarea de la zece. Norocul prostului a fost să-mi fac programare într-o zi cu multe locuri libere. Pe a doua zi ar mai fi fost doar trei, pe toată dimineața. Azi, doar cele de la 10:30 au fost epuizate.

În concluzie, până la ora 9 am fost cu toate treburile rezolvate. Prima dată m-a luat un român la un ghișeu, mi-a verificat actele, m-a validat în computer, că datele deja le introdusesem eu, toate, în formularul DS-160. După vreo zece minute m-a luat o altă româncă și mi-a scanat amprentele. La final, un consul american m-a întrebat pentru ce vreau să ajung în State, în ce constă trainingul pe care urmează să-l fac, de când sunt angajată la firma americană și dacă am rude în State. În nici 5 minute mi s-a aprobat viza. Dar asta nu-mi garantează că o să și pun piciorul în New York, dincolo de nomansland. Vizele de China și Rusia care-mi umplu pașaportul imi sunt o sursă majoră de stres iar cei de la imigrație sunt stat în stat și paznicii Americii.

În concluzie, toată tevatura la ambasadă a durat cu mult mai puțin decât pregătitul actelor. Dacă doriți să mă imitați, pașii de urmat îi găsiți aici .

În principiu, vă faceți un cont pe site și o poză pe care o urcați în cont. Completați celebrul formular DS-160, pe internet. Confirmați-vă formularul!!! Eu am sărit peste faza asta și pe urmă am avut oarece emoții cu programarea la interviu. Chiar dacă m-am dus înapoi și l-am confirmat, pentru că mi-am salvat programarea, acolo aveam atenționare că o să am probleme.

Plătiți niște lei care reprezintă echivalentul a 160 de dolari. O să aflați de pe site cursul. Teoretic, se face doar la BRD și trebuie să validați numărul chitanței pe site, la programarea pentru interviu. Practic, puteți direct de pe site, în timp ce vă faceți programarea. Alegeți varianta TrustPay. Vi se dă un număr de chitanță pentru site-ul ambasadei. TrustPay vă mai dă un număr de referință pe care trebuie să-l treceți pe ordinul de plată. Dacă banca la care aveți cont e acreditată de TrustPay, puteți merge prin internet banking, să plătiți. În momentul în care primiți emailul de confirmare de la TrustPay, puteți să vă validați chitanța în programare.

Pregătiți-vă să așteptați vreo 2-3 ore până primiți mailul. Dar nu cred că documentul plătit cash la bancă v-ar fi validat mai repede.

Vă tipăriți confirmarea pe care o primiți la finalul programării la interviu și emailul de la TrustPay. Dacă nu folosiți TrustPay, duceți chitanța de la BRD.

Mai duceți cu voi orice acte care să vă dovedească legătura cu România. Nu am avut nevoie de ele, dar nu se știe niciodată; contract de muncă, acte de proprietate, adeverință de venit, scrisori de invitație și tot ce vă mai lasă imaginația.

Au fost și oameni care au avut probleme cu actele, dar la prima tură de ghișeu cel care le-a verificat, i-a ajutat să și le pună la punct. Totul cu foarte mult calm și politețe.

Și am ieșit pe poarta ambasadei, închizând cu mâna mea ușa, în spatele meu. Am stat câteva momente nedumerită, sub copertina ce apără clădirea în care se face controlul de securitate și lângă mine au mai fost vreo trei în aceeași situație. Parcă nu ne-a venit niciunuia să pășim în ploaia ce se cernea rece și măruntă. Cel puțin, nu înainte să ne facem un plan despre cum să plecăm de acolo.

N-au trecut prea multe secunde și a venit un tip de la cutiile de pază care sunt împrăștiate de-a lungul gardului.

– Voi v-ați terminat treaba? mi-a zgârâiat tipul timpanele, vorbele lui biciuindu-mi urechile amorțite de politețea din ambasadă.

– Nu știți cumva un număr de telefon al unei firme de taxi? mi-am supralicitat norocul.

– Nu! a venit răspunsul, fără să fie însoțit de imi-pare-răul care ar fi fost spus dincolo de gard și căruia i-am simțit din nou lipsa. Că, de, omul se obișnuiește repede cu binele. În schimb am auzit altceva.

– Atunci… urmat de niște mâini indreptate spre noi și mișcate repede spre spate, care ne-au sugerat „valea”.

Am plecat spre colțul străzii, zicându-mi în sinea mea „futu-i, m-am întors în România”.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. … si dincolo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud