Când nimic nu e ce pare a fi

pigNu știu cum mi-a venit, dar pur și simplu s-a dat vălul de pe niște amintiri. Nu le-am trăit eu, mi-au fost povestite de un amic, așa că îl las pe el să continue, cum îmi revin în minte după vreo douăzeci de ani.

Eram la socru-meu, la tăiat porcu’. Ne-am adunat vro’ trei prieteni, cumnatu-meu, socru’ și vecinu-său, care era cioban. Am început-o cu noaptea-n cap, pe la cinci, da’ ca să avem curaj să intrăm în bârlogul namilei, ne-am cinstit o tură cu jinars. Și după aia cu încă una. Iar după ce am pus animalul la pământ, până să ne apucăm să-l pârjolim, am terminat litra adusă de socru, din podrum.

Îmbrăcăm noi porcu-n paiele pe care le pusese socru la adăpost, de cu vară. Punem pe el vreo patru baloți, să fim siguri că se coace bine șoricul. Îi dăm foc și îi mai tragem o dușcă, bucurându-ne că miroase bine a păr pârlit. Când se termină vâlvătaia, dăm cenușa la o parte, să ne apucăm să răzuim porcu’. Da’ porcu-nicăieri. Ne uităm uimiți unul la altul și, din întâmplare, unul dintre noi vede mortul la vreo zece metri de unde stăteam ca proștii și ne minunam.

Bine-bine, porcu’ a rămas nepârlit, noi suntem toți, atunci ce a puțit a carne arsă, dintre paie. Că dacă ar fi fost vreun șoarece adus cu baloții, nu s-ar fi simțit așa de tare.

Și atunci se lovește ciobanul peste frunte.

– Fir-ar să fim dați naibii și băutura din capu’ nost! Io aci mi-am lăsat șuba ca să pot intra în coteț.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Alta poveste sin anii 50′
    Bunica vroia sa taie porcul, de fapt o scroafa foarte mare. Cativa oameni au prins animalul si specialistul i-a taiat jugulara. Apoi au ridicat o capita de paie in jurul cadavrului si i-au dat foc. Dar spre spaima tuturor, scroafa s-a ridicat si a inceput sa fuga prin curte cu paiele arzand pe ea. Spaima nu era fiindca scroafa a inviat ci fiindca putea foc acareturilor bunicii mele. Pana la urma animalul a fost imobilizat si ucis a doua oara.
    Eu am avut parte de o bucata din coada si o ureche, care prajite, sunt foarte gustoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud