Kopi Luwak se întoarce

Si totusi, exista si la pachet. Am gasit-o într-un supermarket aproape de hotel, iar în aeroport în Jakarta aproape fiecare magazin vindea “exotic coffee”, “animal coffee”, “indonesian traditional coffee”, “best coffee in the world”. Într-un cuvânt, Kopi Luwak. Kopi e cafea în bahasa, Luwak e mâta asta care o “înnobileaza”. Preturile… de la 25$ la 75$ pentru 100g.

Mie când mi se pune pata pe ceva, e de rau. Am procedat si cu Luwak la fel cum am facut cu bomboanele de liquirizia, la italieni – subiect de dezvoltat imediat. De data asta atâta le-am povestit parintilor de zapacenia asta de cafea si de tot felul de reactii ce le-am observat legate de ea, ca pâna la urma le-am trezit curiozitatea. Trebuie sa recunosc, desi nu am crezut-o de tot pâna acum: am niste parinti deschisi la nou. Nu vreau sa spun ca la fel de trazniti ca mine, pentru ca îi respect prea mult.

Adevarul e ca nu aveam ce sa le duc din Indonezia. Cel putin zona în care am stat e destul de searbada. Poate daca as fi ajuns prin Bali sau Sumatra, lucrurile ar fi stat altfel. Însa într-o zona industriala cu câteva mii de fabrici si o gramada de mahalale care încojoara insula de straini, te multumesti cu ce da supermarketul.

Asa ca am luat un pachet si am dat pe el cam cât am dat pe ceasca bauta în Jakarta. Pe urma m-am uitat mai bine pe afisul de la hotel si am vazut ca nu costa dublu, asa cum am banuit eu, ci doar a treia parte. Dar asa-mi trebuie când nu ascult de vorba de întelepciune a românului. Cine nu casca ochii, casca buzunarul. Vorba englezului cu “time is money” e deja depasita. “Information is power” e sloganul vremii ce traim.

Am facut de dimineata Luwak în maniera obisnuita casei. Nu sa stea lingurita în pozitie de drepti în ea, dar nici zama lunga sa s-ajunga, pe stilul indonezienilor. Nu a mai avut gustul nedefinit de poveste orientala dar nici nu a mai fost prima data (pentru mine). În schimb a iesit o cafea adevarata. Nu as zice ca merita banii, dar e calitate de top. Si la cum o simt înca în mine, nu cred ca o sa dorm în noaptea asta.

Ei, dar asta e numai finalul povestii. Cum am ajuns sa beau prima ceasca, puteti citi aici.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Si mie imi place ff mult the wiesel coffee. Am întâlnit-o prima oară in Viet Nam, tot pe la 25$ kg. Are un gust mult deosebit fata de cafeaua normala. Poate si pentru ca in Viet Nam se folosea Robusta nu Arabica.
    Acum se poate găsi kopi luwak la București dar e prohibitiva la pret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud