Lasagne de la care nu-ţi rămân potcoave între dinţi

Ingredientele care fac diferenţa: radicchio şi gorgonzola.

Radicchio e o specie de cicoare folosită la greu în Peninsula Italiană, încă de pe vremea romanilor. Soiuri sunt multe, dar dacă vei întreba în Veneto ce ţi s-ar recomanda, ţi s-ar răspunde fără să se stea pe gânduri să încerci radicchio di Treviso pentru că, împreună cu prosecco, fac faima locului.

Gorgonzola e o brânză cu mucegai albastru, făcută în Lombardia, în jurul localităţii cu acelaşi nume. Dacă tot suntem la capitolul brânzeturi, hai să vă dau un pont. Ceea ce numim noi generic “parmezan”, îl găsim în două variante: parmigiano reggiano şi grana padano. Primul e mai scump, probabil pentru că e mai cunoscut, dar în mare sunt cam acelaşi lucru. Diferenţa e locul de provenienţă. Parmigiano se face în jurul Parmei, din Bologna şi până hăt, in nord, spre Mantova, în timp ce grana e specifică brânzarilor din valea râului Po, adică Veneto şi Friuli.

Brânzeturile sunt de cumpărat de la Lidl, pentru că sunt cele mai ieftine. De exemplu, o cutie de gorgonzola o iei cu 7-8 lei, faţă de 12-14 în celelalte supermarketuri. Aceeaşi diferenţă de în jur de 40% am văzut-o şi la mascarpone sau ricotta. Cred că au oarece înţelegere cu producătorii din Italia, pentru că şi acolo au preţuri foarte mici.

Buuun, hai că m-am întins la vorbe şi probabil deja vă e foame. Dacă tot a fost weekend, mi-am zis s-o fac aşa cum trebuie, cu aluat de casă.

Deci, pentru aluat:3 ouă, 300 grame de făină şi un praf de sare se frământă până iese ceva de consistenţa plastilinei. Se lasă să se odihnească vreun sfert de oră, după care se întinde. Norocul meu a fost că maică-mea şi-a cumpărat o jucărie de făcut tăiţei, care are şi cilindri de întins, aşa că n-a trebuit să frec, de nebună, sucitorul.

2013-04-06 14.45.34

Sosul bechamel: cam jumătate de pachet de unt (deci undeva pe la 70 – 90 de grame) se topeşte şi se amestecă cu trei linguri (destul de pline) de făină. Încet, dar sigur, se amestecă cu vreo trei sferturi de litru de lapte şi un sfert de linguriţă de nucşoară măcinată. După care se fierbe până se îngroaşă.

Când e fiert, se ia un pachet de 200 de grame de gorgonzola, se rupe bucăţele, se aruncă în sos şi se ţine pe foc până se topeşte. Gorgonzola se găseşte în două variante. Dolce şi picante. Cum radicchio are o tentă amară, vă recomand să folosiţi o gorgonzola dolce. Una picantă (mai maturată) ar avea prea pronunţată aroma de mucegai şi două săbii nu e bine să fie puse în aceeaşi teacă.

Se toacă 3 radicchio şi se călesc în 2-3 linguri de ulei. Pe fundul cratiţei se pune o ceapă mică, tocată. Ideea e că nu trebuie prăjită de să pută ca la prăjeala de tocană. Doar să dea puţin gust.

2013-04-06 14.59.032013-04-06 15.11.50

După ce scade toată apa din radicchio şi se prăjeşte puţin, se amestecă cu bechamelul şi (opţional) cu 200 de grame de şuncă presată, tăiată pătrăţele. Se potriveşte de sare şi piper.

Se unge cu ulei vasul în care urmează să se coacă lasagne. Iar opţional se pune hârtie de copt. Se aşează un strat de aluat, un strat de amestec, se rade parmezan, opţional se pun cubuleţe de mozzarella. Se repetă cât vă ţine umplutura.

Dacă nu vă mai rămâne pentru “glazură”, puteţi să stropiţi aluatul cu puţin lapte şi să puneţi mozzarella. Adică ce am păţit eu. Bine, la mine poza e înainte de lapte, că mi-a venit pe urmă mintea românului, noroc cu maică-mea, care a avut ideea la purtător. Altfel aluatul de deasupra probabil că s-ar fi făcut tablă.

Se lasă în cuptorul încins la 180-200 de grade până se rumeneşte deasupra. După care se serveşte cu parmezan ras.

Bookmark the permalink.

5 Comments

  1. Fugi la Master Chef, dadeai clasa multor participanti cu reteta asta 😀
    PS: Pofta mea de lasagne n-o are nimeni acum!!!

  2. trebuie incercat! ce nu mi-ai spus e timpul de preparare. 😀

  3. dupa cum se vede chiar sunt si barbati care gatesc si nu mor de foame ca altii :p. Felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud