Mâncare de gălbiori cu şuncă şi smântână

Pentru că a venit toamna, pentru că am primit bonurile de masă, pentru că se întâmplă de una, maximum două ori în an, ieri mi-am făcut cumpărăturile şi azi mi-am făcut de cap.

galbiori

Faza cea mai cu dichis în toată afacerea asta e curăţarea gălbiorilor. Pentru că sunt ciuperci de pădure şi vin cu o grămadă de mizerie între lamelele fine. Dar azi mi-am lăsat imaginaţia să zburde şi le-am făcut duş. Fiecăruia în parte, aşa că mi-a luat vreo oră.

Dar pe urmă treburile au mers şnur.

ingrediente

800 grame de gălbiori
1 cutie de cuburi de şuncă (de la Lidl)
1 lingură de unt
1 ceapă medie
3 căţei de usturoi
400 g smântână fermentată (adică de-a noatră, neaoşă, nu panna italiană) dar cu conţinut mare de grăsime
100 g parmezan ras
100 ml de vin alb sec
1 legătura de frunze de pătrunjel
piper
sare

Se taie ciupercile cubuleţe, ceapa solzi şi usturoiul bucăţi ceva mai mari.

Se călesc în unt ceapa şi usturoiul cam jumătate de minut, doar cât să aibă ceapa o tentă sticloasă.

galbiori faza1

Se pune şunca şi se lasă la călit nu mai mult de un minut, să nu se ardă ceapa care e deja acolo.

galbiori faza2

Se pun ciupercile şi se amestecă bine, să se scoată la suprafaţă ceapa şi şunca.

galbiori faza3

Se acoperă vreo cinci minute cu un capac, până iese apa din ele. Pe urmă se ia capacul şi se lasă să se evapore apa. Când a scăzut bine se adaugă vinul, iar după ce scade şi ăsta se adaugă smântâna.

galbiori faza 4

Din momentul ăsta trebuie ceva mai multă grijă şi amestec în treburile interne, pentru că tinde să se prindă de fundul oalei. Eu folosesc un wok ceramic.

Se mai fierbe vreo zece minute, se ia de pe foc şi se adaugă piperul, pătrunjelul tocat şi parmezanul. Se lasă vreo cinci minute să se întrepătrundă aromele. Abia apoi se potriveşte de sare pentru că şi şunca şi parmezanul sunt sărate şi nu ştii ce iese, până la sfârşit.

Et voila!

galbiori gata

Azi au fost cu pâine integrală pentru că a fost caz de forţă majoră. Dar voi nu comiteţi sacrilegiul ăsta. Înainte de a vă pune pe gătit verificaţi-vă rezerva de mălai şi puneţi de-o mămăligă din aia, ruptă din soare. Papilele gustative vă vor da multe laicuri.

Poftă să aveţi!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud