Mavrodaphne – un vin pentru gagici

Numai bun de gustat lânga o prajiturica, într-un loc umbros, tinut la o temperatura de sub 20 de grade Celsius. Spre diferenta de vinul de Porto, care e dulce dar tare, de ajungi sa nu-ti dai seama cum iei viteza de la el, Mavrodaphne nu e mai zdravan ca o bere. Dar licoarea bruna cu reflexe purpurii, aproape opaca, îti dezmiarda papilele cu o aroma de caramel, ciocolata si stafide.

Nu pot sa spun ca sunt o cunoscatoare într-ale vinului. Pâna sa ajung în Italia, nu stiu daca m-am atins de el de mai mult de vreo trei sau patru ori. Probabil pentru ca în tineretile mele se stia ca în domeniu ai numai doua variante: vin de butuc, facut acasa din soiul pe care-l avea fiecare prin curte sau vin de pastile, din comertul socialist. Numai ca acolo, în Veneto, se cam darâma via pe tine, pe oriunde te-ai învârti, iar vinul locului se ia de la dozator, din supermarket si e mai ieftin ca berea. Care e drept, e mult mai scumpa decât la noi.

Pe Mavrodaphne din Patras l-am descoperit relativ recent. Dupa ce m-am întors de la nunta lui Pier am organizat la mine o sezatoare literara la care s-a “citit” în special Prosecco de Valdobbiadene. Pentru ca, deh, nu am putut veni de acolo cu portbagajul gol.

La final, grecoaica ce e în trupa cu noi ni l-a propus ca fiind de la ea de acasa, din nordul Peloponnesului, tocmai de unde e de bastina si fabrica pentru care lucram.

Vinul se face dintr-ul soi de struguri care se cultiva numai în zona Patrasului, dupa o metoda în care vinificarea se opreste în timp util pentru ca zaharul din vin sa nu fie transformat de tot în alcool. Dupa asta se amesteca cu distilat din vinul anilor precedenti, se pune în butoaie si se baga în pivnite la maturat.

Am dat de el si la Real. Cel putin la cel din Sagului, din Timisoara, se gaseste. E la 27 de lei o sticla de 750ml.

Bookmark the permalink.

3 Comments

  1. Îmi pare cunoscută sticla 😀

  2. 🙂
    Vinurile grecesti sunt cam aspre, taioase, dar o sa-l caut si eu la Real.
    Totusi, cam scump vinul pentru o gagica, mai ales daca este insetata.

  3. 27 de lei nu e o suma chiar atat de mare pentru un vin bun..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud