Paradaici de Curtici

În fiecare luni le duc colegilor, la Timisoara, 20-30 de kilograme de rosii de la Curtici. Abia dupa mai multe încercari am gasit rosii care sa aiba gust si de altceva, decât de plastic. Si nici astea nu sunt din seminte românesti, ci aduse din Ungaria.

Pe vremea când aveam si noi cultura de rosii, era faimos soiul românesc Export2: timpurii, marime constanta a fructului, aroma foarte buna, se preteaza la transport, dar nu au coaja ca talpa de bocanc si miezul ca marul, asa cum gasesti pe tarabe în ziua de azi. Cineva i-a garantat lui taica-meu ca rasadurile ce le-a luat în primavara de la el sunt asa ceva. Sunt curioasa când or sa înceapa sa se coaca.

În seara asta am vazut pe la stiri un material despre pietari si legumele lor. Printre altele s-a pus în discutie si soarta soiurilor românesti de rosii. Se pare ca doar 10% din suprafata cultivata e cu soiuri autohtone si de obicei sunt pentru folosul propriu, nu pentru vânzare.

Principala problema e ca semintele mai sunt produse doar de niste institute de cercetare, iar astea reclama lipsa banilor.

Na, ca iar m-am enervat! Adica n-avem bani ca nu ne da guvernul. OK, e criza, coruptie si ce motive mai vreti voi sa invocati. Pe de alta parte zbieram ca nu suntem în stare sa ne tragem în curte purcoiul de bani pe care Europa ni l-a lasat la poarta.

Am deschis subiectul în familie si am avut o discutie destul de aprinsa cu maica-mea, care a sustinut ca nu stiu ca pot lua fonduri europene sau ca nu stiu ce formalitati trebuie îndeplinite. Pai, sa ma ierte cei care au aceeasi parere. Daca directoarea scolii de tigani din Curtici a stiut sa aduca bani ca sa modernizeze buda, în perioada de început, când ti se parea o chestie SF, nu vad de ce directorii unor institute de cercetare n-ar fi în stare. Basca faptul ca sunt institutii de stat si nu li s-ar cere spaga, ca ultimului taran care vrea sa-si ia un tractor cu bani de la UE.

Numai ca problema lor e ca au directori, dar n-au manageri. E exact diferenta dintre a fi foarte bun în domeniul în care activeaza firma/institutia ta si a lasa pe altul sa se ocupe de asta, iar tu sa-ti bati capul cu aducerea de bani si vânzarea cu profit a ce produci.

Bookmark the permalink.

5 Comments

  1. Si eu sunt din Arad si chiar sunt foarte bune rosiile de Curtici 😀

  2. Merge sa o combine si cu alte mancaruri ?

  3. imi plac foarte mult rosiile din Oltenia. Sunt foarte foarte bune..

  4. Eu unul mananc numai rosii de la bunica mea de la tara (undeva in judetul Prahova – comuna Talea). Stiu sigur ca sunt cultivate de ea.. insa nu stiu cu semnitele cum face.

    • @Marius

      Probabil sunt soiuri vechi, nehibridizate. Mai sunt si pe la noi unele soiuri, in special cele de toamna, la care strangem seminte de pe un an pe altul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud