Toate la timpul lor

Sau dacă ai o treabă, fă-o cand i-e vremea.

Luna asta s-au împlinit ZECE ani de când am lăsat în urma mea meseria de contabil. Sincer, nu regret nici măcar o secundă că am făcut-o. Am mai explicat şi în pagina de “About” ce şi cum au decurs ostilităţile.

La scurt timp după ce am terminat cursul de Oracle pe care l-am făcut în Timişoara, am văzut un job la o firmă de soft. Am cugetat că am oarece antecedente pentru că ajunsesem să îmi întreţin singură aplicaţia. Era ea artizanală pentru ce e acum pe piaţă, o jucărie în FoxPro, dar la vremea aia reprezenta tot armamentul din dotare. Mai participasem ca şi key-user la implementarea ERP-ului adus de americani dupa privatizarea fabricii, aşa că am zis că n-am ce pierde şi am trimis CV-ul.

Dupa câteva zile i-am povestit fostei mele şefe, care plecase şi ea din fabrică, doar cu câteva săptămâni înaintea mea. Tipei i s-au aprins senzorii că firma la care vroiam eu s-o tai e puiul unei alte firme mai mari, unde director economic e un fost coleg de-al ei. De altfel şi el şi patronul grupului au lucrat în trecut în aceeaşi fabrică cu noi. După alte cateva zile mă sună şi imi spune că a vorbit cu tipul respectiv, care deja ştia de CV-ul meu şi că o să aibă o vorbă bună la momentul angajării.

Am crezut că la interviu sau, măcar, după, o să am prilejul să îl cunosc şi să îi mulţumesc. N-a fost să fie aşa cum sperasem şi cum nu le am pe astea cu pilele mi s-a părut cam aiurea să merg, să îi bat la uşă pur şi simplu li să-i zic “Ştiţi, sunt aia”.. Aşa că am căutat un prilej să ajung la el, introdusă de altcineva.

Prilejul a aparut la vreo trei luni de la angajare, când începusem şi eu să mai mişc, am avut un proiect de implementat in firma mamă şi am ajuns la o sedinţă unde a fost şi directorul economic.

După şedinţă l-am tras de-o parte şi i-am recitat textul pe care l-am avut deja pregătit de la angajare, fără alte actualizări.

– Ştiţi, eu sunt Dora, am vorbit cu doamna Lenuţa şi mi-a spus că înainte să fiu angajată a discutat cu dumneavoastra despre mine şi că aţi avut o oarecare contribuţie. Vreau să vă mulţumesc pentru asta şi să vă asigur de bla-bla-bla.

M-am aşteptat ca tipul fie să îmi dea peste nas că a trecut cam mult timp până să percutez, fie să fie măgulit de mulţumirile mele, când colo….

L-am văzut că se uită ţintă la mine, se face alb la faţă, mai-mai să leşine… i se ridică părul pe mâini… şi cu un glas stins, ce părea că vine din fundul stomacului îmi spune:

– Dar doamna Lenuta e moartă, cum aţi putut vorbi cu dânsa???

Ups! Fix detaliul pe care l-am neglijat. Din incompetenţa unor doctori, doamna Lenuţa murise cu vreo două săptămâni înainte de sedinţă.

Cât despre doamna Lenuţa, privind în spate nu pot să am decât gânduri frumoase şi s-o pomenesc de fiecare dată când mă rog pentru morţii dragi. În firma aia de toată pleazna fost omul care m-a sprijinit ori de câte ori a fost nevoie, chiar dacă la început de drum nu am ştiut pe cine să pariez şi pe principiul facerii de bine am făcut nişte gafe monumentale. Dacă nu ar fi fost ea să pună umărul la evoluţia mea, probabil că încă aş fi plătit facturi la fabrica de vagoane din Arad. Dacă nu m-aş fi sinucis între timp.

Bookmark the permalink.

4 Comments

  1. Eu sunt anul 3 la contabilitate…daca la inceput eram de parere ca totul este roz si ca se naste o mare pasiune, deja incep sa cred ca nu a fost cea mai inspirata alegere. Ma rog, e cam devreme sa trag concluziile insa o sa vad in 4-5 ani cum vor decurge lucrurile.

    • Mai, am intalnit si contabili fericiti pentru ca le placea ce faceau. Pe mine, insa, nu ma prinde meseria. Nu pot sa fac de multe ori acelasi lucru si nu pot sta capra la tot felul de auditori si controale de la finante, atata timp cat multi se considera ca sunt cu mai multe perechi decat mine si-mi vorbesc cel putin din pod.

      • Ti-am inteles ideea si tind sa cred ca ai dreptate. Ramane de vazut acum cum o sa ma inteleg cu meseria asta pe viitor, momentan nu am o experienta bogata ca si angajat, n-am avut de impartit prea multe cu oamenii vechi din domeniu si nici cu vreun patron de firma.

    • Basca faptul ca sunt prea superficiala ca sa fiu tot timpul la zi cu imbecilitatile de legi pe care le schimba mai des ca pe ciorapi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud