Părerea rusoaicei

ukraineAm avut câteva minute să povestim la ultimul prânz. Discuția despre Ucraina a pornit cumva de pe lateral. Miercurea fusesem invitată la un concert, dar am renunțat după ce am văzut pe youtube despre ce e vorba. Probabil că Nautilus Pompilius o fi foarte faimoasă prin Rusia, dar trebuie să știi rusa ca să înțelegi texte simandicoase. Fără asta, asculți pe vreo 30 de euro doar o muzică bunicică, ceva gen rockul începutului anilor ’80.

Dar de aici însă am adus vorba despre un nebun de ucrainean care într-o seară de octombrie, într-o berărie, a cântat din gură și toate cele patru membre la care avea legat un instrument. Plus o muzicuță agățată-n gât.

Mi-a spus colegă-mea că, pentru artiști, Rusia e o mană cerească. Sunt multe orașe și turneele durează cu anii. Iar asta e valabil pentru toți muzichiștii din fostul spațiu sovietic, ale căror țări și-au păstrat legături de prietenie cu mama-Rusie.

Cică cea mai bine plătită trupă din Ucraina, anul trecut și-a făcut majoritatea banilor în Rusia. Anul ăsta, însă, e la pământ cu încasările. Și mi se pare normal. Moscova a închis porțile, în Ucraina nu-i mai arde nimănui de circ.

Și, atunci, am prins motiv să întreb „totuși, ce e în estul Ucrainei?” Răspunsul a fost mult mai clar decât al lui Oleg, poate și pentru că fata vorbește bine englezește.

Nimeni nu vrea război pentru că acolo sunt oamenii lor, lumea are rude și de-o parte și de alta a graniței. Rușii au și acționat așa. În Crimeea n-a murit nimeni, lucru care nu s-a întâmplat și la Kiev.

Rușii din est preferă să facă afaceri cu Rusia pentru că sunt de-ai lor și vorbesc aceeași limbă. Dacă stai să te gândești, ucraineana nici nu e o limbă de sine stătătoare, ci e o grămadă de cuvinte luate ba de la ruși, ba de la polonezi, ba de la cine mai știe cine, toate amestecate într-o fiertură mare.

Dar nimeni nu vrea ca Ucraina sau estul ei să vină la Rusia. Tot ce cer e federalizarea, pentru că estul e industrializat și bogat și muncitor, vestul e preponderent agricol și susținut de rușii din est. Ucrainenii nu vor federalizare. NB, cum nici bucureștenii nu vor să audă de „banii bănățenilor să rămână în Banat”.

Chiar în dimineața aia o prietenă a ei se întorsese din Ucraina și a întrebat-o dacă situația rușilor e cum li se spune lor în media. Tipa a spus că e mult mai rea. Normal, zic eu. Acum câinii au fost asmuțați și se latră prin garduri. Ucrainenii (fasciști în ochii rușilor) au interzis rusa ca limbă oficială pentru populația preponderent rusă din est. Între timp separatiștii ruși se dovedesc a fi vajnici soldați din trupele speciale ale lui Vlădika.

Iar oamenii obișnuiți se iau de cap pentru că au motiv să-și scoată fiara din ei la aer curat.

Bookmark the permalink.

2 Comments

 1. Duminica sunt alegeri. Daca Ucraina este o tara buna poporul sau va fi
  liber. O tara buna este o tara unde oamenii au obisnuinta sa puna omul
  potrivit la locul potrivit , iar omul potrivit cauta si merge la locul potrivit.
  Asta e o binecuvantare. Nu stiu daca vreun om va citi , nu stiu daca pasa
  lui de astea. Dar sa se intample si e bine !
  Va doresc oameni cumsecade sa duceti mai departe povestea Ucrainei
  asa incat sa nu le fie rusine urmasilor de ceea ce ati facut. La revedere !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud