Părerea rusului

IMG_2459Scurt, că n-am nici vreme și nici nu am putut să ne așternem la povești. Timpul e așa de comprimat, că ajungem să schimbăm câteva vorbe la amiază, cam preț de vreo zece minute, cât ne oprim să roadem un colț de pizza.

Ghinion. Tipul cu care lucrez nu fumează. Altfel, în numele nobilei cauze de a vă ține informați, m-aș reapuca temporar de sportul ăsta dăunătoro-costisitor. Bine, acu’! Nu numai de asta, că și pe mine mă înspină un drac de curiozitate. În jurul meu se petrec lucruri interesante și eu fac navetă între Oryol și fabrică, văzând doar mestecenii de pe centură. Și nici ăia, înfrunziți. Așa că:

IMG_2463

Putin – niet harașo. Pentru că oligarhi și corupție și deja e de prea mult timp la putere și ar putea lăsa și pe alții, cu alte păreri. Da’ nici nu știe ce i-ar putea face. E prea adânc vârât în toate și acum sunt vremuri grele și nedecise.

IMG_2451

Ucraina – nu înțelege de ce americanii… Nu UE, nu nemții, ci vechea problema a rușilor – americanii. Să revenim, deci americanii se tem că o țară ar putea deveni prea mare. Dar deja e mare. Ce mai contează câteva gubernii în plus.

IMG_2455

Rușii din Ucraina. Și asta ar trebui s-o înțeleagă și americanii, zice rusul meu. Nu e problema că ar avea mai puține drepturi ca cetățeni ai Ucrainei decât ucrainenii, pentru că asta nu e adevărat sau dacă e, e în prea mică măsură ca să conteze.

IMG_2457

Dar standardul de viață, salariile și pensiile în Rusia sunt mai mari decât în Ucraina și nu poți acuza pe nimeni că vrea să se tragă lângă ai lui, mai ales dacă știe că o să-i fie mai bine.

Iar la faza asta nu pot decât să fiu de acord cu el. Până la urmă, ca om simplu, mai ales unul bătrân, trebuie să fii idiot să nu-ți dorești să o duci mai bine. Ce contează că pe crucea din cimitir ți-ar scrie că ți-ai sacrificat bunăstarea pentru o patrie pe care nici măcar nu o consideri a ta. Peste un secol și jumătate, nici dintre ai tăi, n-o să-și mai aducă nimeni aminte de tine și nici respectiva cruce n-o să mai fie, de mult, în picioare.

IMG_2461

Asta e imaginea de la firul ierbii, părerea omului de rând, înainte de a lua în calcul tot felul de interese economice sau geopolitice. Și cei interesați ar trebui să priceapă că fix omul ăsta de rând poate fi manipulat de cei cu respectivele interese și făcut să joace cum i se cântă. Așa că ori se hotărăsc (repede) să facă ceva ca ucrainenii s-o ducă bine, ori să nu rămână surprinși de ce or să vadă. Pentru că slavii nu-s genul de oameni care să stea prea mult pe gânduri.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud