O ţară pentru fiecare

Până la ce vârstă îţi poţi găsi de lucru şi mai ales, cât poţi ţine de un serviciu.

În urmă cu vreo nouă ani eram în Arad, în căutarea unui loc de muncă. Mulţi din firma în care lucram făceau ca mine, dar cam toată lumea se ferea de toată lumea.

Eu, pe la treij’cinci de ani, priveam pozitiv ideea. Era deja anul de când făcusem bătături la degete trimiţând CV-uri, ajunsesem că cunosc Timişoara umblând la interviuri, dar ziceam că de undeva, din Banat, trebuie să sară iepurele. Îmi era clar că Aradul e închis la joburi în branşa mea.

O colegă cu care puneam ţara la cale, trecută bine de patruzeci, era disperată pentru că în România nu te mai angajează nimeni după ce ai schimbat prefixul cu cel pe care îl avea ea.

Tot nu-mi venea să cred. Hai, că angajezi o bărmăniţă tânără că-i fâşneaţă şi arată bine, dar un profesionist într-un domeniu nu se formează în câteva luni şi trebuie să investeşti în el. Nu ştiu cât s-or fi schimbat între timp năravurile angajatorilor români, pentru că de atunci am avut norocul să am de-a face tot cu străini. Dar dacă au rămas înţepeniţi în faza că cel pe care îl angajează e musai să fie tânăr, pierd toate părţile.

America

Primul lucru pe care l-am remarcat de cum am ajuns în State e că toată lumea munceşte. Femeia care face curăţenie pe etajul unde am camera e pe la cincizeci de ani şi săptămâna trecută am văzut-o sprijinită într-o cârjă. Azi doar şchiopăta. Când e să schimbe paturile, o mai ajută cineva. Dar aşa cum e, lucrează şi e ţinută pe post.

Am văzut chelneriţe tot pe la cincizeci. Nu au făcut ochi dulci nimănui, nu le-a pişcat nimeni cu nesimţire de fund. Dar au ştiut să te facă să te simţi client apreciat prin cum te-au servit şi cum au purtat discuţia cu tine.

Joi seara s-a organizat o ieşire in Chicago şi lucrurile au fost puse la cale de o firmă. O să mai vorbesc despre chestia asta, într-un alt post, poate dau cuiva vreun pont de afaceri. Ideea e că am avut ghid o doamna bine trecută de şaptezeci de ani. Să fi văzut ce zvâc şi poante a avut în ea şi cum a întreţinut atmosfera. Am fost singura tipă într-o gaşcă de băieţi dornici să se dezlănţuie după o săptămână de stres, dar unul nu a simţit lipsa vreunei fotomodele care să-şi zdrăngăne ţâţele prin faţa lui.

America

În concluzie, atâta timp cât îţi faci treaba, în America nimeni nu se uită la ridurile tale. Probabil e un reflex format odată cu ăla că nu se uită nici la culoarea pielii.

Mitul cu multinaţionala.

Nu am avut ghinionul să lucrez în niciuna dintre cele din Big4. Nu ştiu cum se petrec ostilităţile la sediile lor centrale. Dar aici lumea vine, lucrează orele pentru care e plătită, pune pixul la rastel şi pleacă liniştită la familie. Nu sunt nopţi nedormite, nu sunt şedinţe ţinute sâmbăta seara, în schimb sunt oameni care sunt în firmă de patru decenii. Dar muncesc, nu freacă menta.

Părerea mea e că vătafii filialelor româneşti, ăia cărora le mai moare câte un angajat de epuizare, preferă să propage imaginea pe care amărăşteanul o vede prin seriale. Aia cu plecatul noaptea de la lucru, cu testul de sarcină făcut în buda firmei, cu cheful de Crăciun la care se renunţă pentru şedinţa de proiect.

Găsesc nişte tineri care încă nu ştiu ce e viaţa, le-o confiscă şi sug vlaga din ei, picătură cu picătură. După care işi iau salariile de multe mii de euro şi nu se mai miră că rotaţia personalului e mare. Pentru că fraierul, la un moment dat vede că se poate şi altfel. Dacă nu intră şi el în horă şi pierde măsura.

Oameni buni, viaţa e una singură şi nimeni nu o să vă ridice statuie la sediul firmei. Nici măcar nu o să-şi mai aducă aminte de voi in cinci ani după ce plecaţi din ea. Aşa că ce rost are să vă irosiţi?

Respectaţi-vă unii pe alţii pentru ceea ce face fiecare, respectaţi-vă munca, facând-o cum se cuvine şi respectaţi-i pe cei dragi fiind alături de ei. Pentru că şi voi o să aveţi nevoie de cineva alături, la un moment dat.

Cam asta e concluzia pe care am tras-o în două săptămâni de trait în America, într-o ţară în care e loc pentru fiecare.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud